Przepis na 2 formy ok. 22x32 cm
Składniki na ciasto:
- 300g mąki tortowej
- 50g cukru pudru
- 250 masła, pokrojonego w kostkę + do wysmarowania formy
+ gotowa masa kajmakowa ( bo łatwiej ), lub przygotowana przez siebie masa ;)
Do ozdoby:
- wiórki kokosowe
- skórka pomarańczowa
- płatki migdałow
etc...
Wykonanie :
1. Aby przygotować kruche ciasto, wysypujemy na stolnicę mąkę i cukier,
dodajemy masło i rozcieramy opuszkami palców. Wyrabiamy na gładkie
ciasto. Owijamy
w folię spożywczą i schładzamy przez 30 minut w lodówce.
2. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Formę do pieczenia smarujemy
masłem i ewentualnie posypujemy bułką tartą i wykładamy ciastem. Na koniec nakłuwamy
widelcem spód ciasta i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 C.
Pieczemy do momentu, aż ciasto się zarumieni, czyli ok. 15-17 minut.
3. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, czekamy aż ostygnie i nakładamy naszą
masę kajmakową. A teraz najlepsze przed nami: ozdabiamy mazurki, najlepiej jak tylko potrafimy ;)
Oj nie pożałowałam, chociaż może trochę, że nie mam takiego w domu :D Cudowny :)
OdpowiedzUsuńWielkanocny i wyśmienity!
OdpowiedzUsuńPiękny mazurek! Robi wrażenie, aż szkoda zjadać :-))
OdpowiedzUsuńPięknie i słodziutko wygląda :))
OdpowiedzUsuńwygLąda rewelacyjnie, lubie podgladac blogi kuliarne zawsze czegoś mozna sie nauczyc ;D
OdpowiedzUsuńWesołych świąt ! :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńWielkanoc dopiero za pół roku, ale jak się patrzy na te zdjęcia, to już się ma ochotę ;). Gdzie można znaleźć takie śliczne talerzyki? :)
OdpowiedzUsuń