sobota, 30 marca 2013

2. Mazurek kajmakowy


Przepis na 2 formy ok. 22x32 cm

Składniki na ciasto:
- 300g mąki tortowej
- 50g cukru pudru
- 250 masła, pokrojonego w kostkę + do wysmarowania formy

+ gotowa masa kajmakowa ( bo łatwiej ), lub przygotowana przez siebie masa ;)

Do ozdoby:
- wiórki kokosowe
- skórka pomarańczowa 
- płatki migdałow
etc...


Wykonanie :

1. Aby przygotować kruche ciasto, wysypujemy na stolnicę mąkę i cukier, dodajemy masło i rozcieramy opuszkami palców. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Owijamy w folię spożywczą i schładzamy przez 30 minut w lodówce.

2. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Formę do pieczenia smarujemy masłem i ewentualnie posypujemy bułką tartą i wykładamy ciastem. Na koniec nakłuwamy widelcem spód ciasta i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 C. Pieczemy do momentu, aż ciasto się zarumieni, czyli ok. 15-17 minut.

3. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, czekamy aż ostygnie i nakładamy naszą masę kajmakową. A teraz najlepsze przed nami: ozdabiamy mazurki, najlepiej jak tylko potrafimy ;)



8 komentarzy:

  1. Oj nie pożałowałam, chociaż może trochę, że nie mam takiego w domu :D Cudowny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny mazurek! Robi wrażenie, aż szkoda zjadać :-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie i słodziutko wygląda :))

    OdpowiedzUsuń
  4. wygLąda rewelacyjnie, lubie podgladac blogi kuliarne zawsze czegoś mozna sie nauczyc ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wesołych świąt ! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wielkanoc dopiero za pół roku, ale jak się patrzy na te zdjęcia, to już się ma ochotę ;). Gdzie można znaleźć takie śliczne talerzyki? :)

    OdpowiedzUsuń