Wielkanocny, Bożonarodzeniowy, urodzinowy... i z jakiej okazji tylko chcecie.
Na sernik zawsze jest odpowiednia pora.
Nawet ta bezokazyjna jest wystarczająca, żeby sernik zagościł na naszym stole ;)
* 800g ser półtłustego twarogowego
* 1 kostka masła
* 6 żółtek
* 6 białek
* 1 szkl. czukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 budyń waniliowy ( proszek )
* 60g kaszy manny
* 1 łyżka startej skórki z cytryny
* tortownica ok. 24cm
Wykonanie:
1. Twaróg ucieramy z masłem, dodajemy budyń (proszek), kaszkę manną, startą skórkę z cytryny oraz proszek do pieczenia. Żółtka miksuejmy z cukrem, a następnie łączymy z masą twarogową. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gotową pianę dodajemy do ciasta i ostrożnie mieszamy całość.
2. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni C przez ok. 1 godzinę. Po godzinie, wyłączamy piekarnik i uchylamy lekko drzwiczki. Następnie wstawiamy do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
wow, rzeczywiście puszysty:D Taaaki duży, duży :)
OdpowiedzUsuńTak jest :D
UsuńWyrośnięty <3
Ojej, smakowicie wygląda. Czekałam na ten przepis. :)
OdpowiedzUsuńJutro wypróbuję ten przepis. W piątek rodzice mnie odwiedzą, więc wypada ich czymś ugościć. :)
dorciak.blogspot.com
Bardzo się cieszę ;)
UsuńZdaj później relację :)
pycha :)) uwielbiamy sernik!
OdpowiedzUsuńpyszny serniczek!
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie.
OdpowiedzUsuńObserwujemy? :)