środa, 3 kwietnia 2013

3. Puszysty sernik wielkanocny

Wielkanocny, Bożonarodzeniowy, urodzinowy... i z jakiej okazji tylko chcecie.
Na sernik zawsze jest odpowiednia pora.
Nawet ta bezokazyjna jest wystarczająca, żeby sernik zagościł na naszym stole ;)


Składniki:

* 800g ser półtłustego twarogowego
* 1 kostka masła
* 6 żółtek
* 6 białek
* 1 szkl. czukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 budyń waniliowy ( proszek )
* 60g kaszy manny
* 1 łyżka startej skórki z cytryny
* tortownica ok. 24cm


Wykonanie:

1. Twaróg ucieramy z masłem, dodajemy budyń (proszek), kaszkę manną, startą skórkę z cytryny oraz proszek do pieczenia. Żółtka miksuejmy z cukrem, a następnie łączymy z masą twarogową. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gotową pianę dodajemy do ciasta i ostrożnie mieszamy całość.

2. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni C przez ok. 1 godzinę. Po godzinie, wyłączamy piekarnik i uchylamy lekko drzwiczki. Następnie wstawiamy do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.





7 komentarzy:

  1. wow, rzeczywiście puszysty:D Taaaki duży, duży :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, smakowicie wygląda. Czekałam na ten przepis. :)
    Jutro wypróbuję ten przepis. W piątek rodzice mnie odwiedzą, więc wypada ich czymś ugościć. :)
    dorciak.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę ;)
      Zdaj później relację :)

      Usuń
  3. Wyglada pysznie.
    Obserwujemy? :)

    OdpowiedzUsuń